295 | 0
Раздел: Будівництво та ремонт Ванни
Оцените статью:
  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1
(0 голосов, в среднем: 0 из 5)

Інновації в сантехніці: змішувачі

Інновації в сантехніці: змішувачі

Найпопулярнішим сантехнічним пристроєм є змішувач. Сучасна промисловість виробляє величезну кількість цих пристроїв найрізноманітніших за конструкцією, дизайном, призначенням і виконання.

Що таке змішувачі та які вони бувають

Змішувачем називають запірно-розподільний сантехнічне пристрій, покликаний змішувати гарячу і холодну воду, яка надходить в нього за двома різними магістралях, а випливає однієї струменем через вилив або душову лійку з потрібною споживачеві температурою. Змішувачі можна поділити на дві групи за типом монтажу: встановлюються на стіні і монтовані в раковині або ванні. Настінний монтаж більш складний, тому що доводиться робити виїмку бетону. Часто цей процес дещо спрощують, споруджуючи приховану панелями порожнину, в якій проходять всі комунікації. Це зменшує корисну площу приміщення. При прихованому монтажі змішувачів або душовою гнучкою підводить арматури все змішувальні камери, термостати, розподільні системи маскуються всередині стіни або під панелями. Зовні залишається тільки сам виливши і рукоятки для регулювання потоку води.

Прийнято ділити змішувачі та за принципом дії:

  • На двухзахватние або двовентильні (стандартна конструкція).
  • Однозахватние або одні важелі.
  • Термостатичні змішувачі.
  • Безконтактні і сенсорні конструкції.

Перший вид змішувачів застосовується в сантехніці вже протягом багатьох десятиліть і великого інтересу для даної статті не представляє, хоча і використовується ще досить часто, особливо варіанти з красивим дизайном. В останні роки були впроваджені численні інновації в сантехніці: змішувачі тому не виключення. Всі інші види пристроїв якраз можна віднести до інноваційних, оскільки вони з’явилися на ринку відносно недавно.

Пристрій і типи змішувачів з одним важелем

Цей тип пристроїв не має вентиля, а забезпечений всього одним важелем, який може рухатися в чотирьох напрямках. При русі у вертикальній площині він регулює натиск води, а при русі в горизонтальній площині її температуру. Ці пристрої почали широко виробляти в останні 15 – 20 років, тому у них поки немає чіткого усталеного назви. Іноді їх називають монокомандні, однозахватние, однорукі. Зустрічається й такий термін, як джойстик.

Однак побутова назва «змішувач» приховує за собою наявність двох абсолютно різних пристроїв: кульових змішувачів і змішувачів на картриджах з кераміки. Вони схожі не тільки за зовнішнім виглядом, способу управління, а й однаково надійні і довговічні.

Пристрій і принцип дії кульових змішувачів з одним важелем

По суті, кульовий змішувач, це ніщо інше, як порожниста куля, який виготовлений і нержавіючої сталі високої якості, забезпечений герметичними прокладками. В цей змішувальний куля надходить вода з гарячою і холодною труби одночасно. Потрапляє вона туди, проходячи підпружинені тефлонові сідла. Порожниста куля забезпечений трьома отворами, два з яких меншого розміру є впускними і одне більшого діаметра – випускне. Змішування потоків води відбувається саме в цій кулі, після чого при потрібній температурі вона випливає через вилив крана. Куля жорстко прикріплений до клапану, який регулює потік води за допомогою сідла з пластика і накидної гайки. У цьому пластиковому сідлі є тефлонові кільця, які виконують роль ущільнювача, а також гумовий сальник. Такий пристрій дозволяє зберегти відмінну герметичність при легкості поворотів всієї конструкції. Кожух кріплення змішувача необхідний для фіксації точного розташування кулі навпаки отворів і відповідає за надходження, дозування і випуск води з пристрою.

Щоб встановити необхідну температуру води на виливу, потрібно просто повертати важіль змішувача в горизонтальній площині. Комфортна температура швидко досягається, завдяки тому, що форма і розміри отворів в кулі підібрані з великою точністю. Так як розмір камери змішування в кульових змішувачах досить великий, це дозволяє більш якісно домішувати холодну і гарячу воду. Ця ж обставина сприяє тому, що жорстка вода не надає згубного впливу на металеві деталі змішувача. Хоча прокладки на таких пристроях зношуються досить довго, брудна вода з піску і іншими механічними домішками може надавати на них згубний вплив, адже елементи в змішувачі підігнані дуже щільно.

Головним недоліком всіх кульових змішувачів є те, що їх тефлонові і гумові прокладки чутливі до забруднень, а сталева куля до корозії. Помічено, що вода з надлишковим хлоруванням теж негативно впливає на пластикові прокладки пристрою. Кульовий змішувач вимагає постійного використання, так як при його повному висиханні порушується легкість руху важеля.

Змішувачі одних важелів з пластинчастим картриджем

У цьому типі змішувачів використовуються більш інноваційні матеріали, ніж в попередньому. Головним робочим вузлом пристрою є, забезпечений приводним механізмом, змінний картридж. Його збирають з керамічних пластин на основі оксиду алюмінію. Схема пристрою різних моделей може сильно відрізнятися, але незмінно те, що будь-який картридж зроблений з двох дуже щільно прилягають один до одного керамічних пластин, або дисків. У цих пластинах є отвори, які володіють певною формою. Коли вони збігаються один з одним в обох пластинах, через них спрямовується потік води, як гарячої, так і холодної. Обидва потоки потрапляють в камеру змішування, після чого вода комфортної температури витікає через вилив.

Технологія виробництва пластин передбачає їх шліфування за допомогою ультразвуку, що робить їх ідеально гладкими. Дорогі моделі мають пластини з графітовим напиленням, помітно знижує тертя, що ще більше подовжує їх термін служби і підвищує зносостійкість. Більшість якісних моделей може прослужити не менше 10 років. Пристрій здатний витримувати тиск в 8 – 10 атмосфер, що цілком достатньо для будь-якого водопроводу. Серйозним недоліком змішувачів з керамічними картриджами є їх дуже висока чутливість до нерозчинним домішкам. Тому при використанні такого пристрою необхідно перед ним встановлювати фільтр для очищення води. Важливо ще й те, що керамічні картриджі нерозбірні. Їх змінюють повністю в зборі. При цьому у різних моделей вони абсолютно різної форми.

Термостатичні змішувачі

Завдяки введенню інноваційних технологій людина намагається забезпечить собі все більший і більший рівень комфорту. Приклад тому – змішувачі з термостатом. Ці прилади забезпечені термостатом, який в автоматичному режимі підтримує ту температури води в камері змішування, яку встановив користувач. Це гарантує безпеку при митті посуду або прийомі душа, так як з крана ні за яких обставин раптово не потече окріп. На це не впливає ні зміна витрати, ні тиск в магістралі.

Термостат забезпечений двома ручками, що обертаються. Одна регулює натиск і включає душ, друга забезпечена температурною шкалою для точного виставляння необхідного нагрівання. За автоматична підтримка стабільної температури відповідає термоелемент, встановлений всередині корпусу змішувача. Він пов’язаний з запірним механізмом. Завдяки йому відновлюється рівновага при зміні нагріву води в ту чи іншу сторону. В результаті налаштувати прилад потрібно тільки один раз. Потім при будь-якому потоці і тиску температура буде зберігатися.

Термостати працюють за наступним принципом. Повернувши ручку змішувача, ви створюєте натиск одного з потоків, гарячого або холодного. Він в свою чергу віджимає клапан і викликає потік з іншої труби. А ось кількість того чи іншого складового, що надходить в змішувач, регулюється термостатом і завжди залишається постійним, незалежно від напору. Всі пружини, клапани та інші деталі підібрані спеціально, щоб забезпечувати точність цього ефекту. Примітно, що такі прилади забезпечені запобіжної кнопкою. Тільки після її натискання можна перевстановити температуру в більшу сторону. Більшість термостатів регулюють температуру в діапазоні від 38 до 45 градусів, що є найбезпечнішим і комфортним для людського тіла значенням.

Сенсорні і безконтактні змішувачі

Ці пристрої встановлюють головним чином в громадських туалетах. Забезпечуються такі змішувачі сенсорними датчиками або фотоелементами, які покликані управляти замикаючим пристроєм. У разі сенсорних пристроїв, для приведення їх у дію потрібно просто доторкнутися до зазначеного на панелі або прямо на раковині місці. Фотоелементи включають кран вже при піднесенні під нього рук. При цьому рух рук вгору-вниз змінює температуру води.

Безконтактні змішувачі можна використовувати і вдома на кухні. Це досить зручно, так як економить воду і дозволяє мити посуд, не піклуючись про напорі і температурі. При цьому потрібно розуміти, що вартість таких інноваційних пристроїв набагато вище, ніж звичайних змішувачів.

Інші інноваційні ідеї, втілені в змішувачах

Крім описаних вище змішувачів, які використовуються досить широко, існують і досить поки екзотичні інновації. Можливо в недалекому майбутньому вони теж отримають широке поширення.

Висувна душова головка, яка вмонтована в корпус виливу змішувача, здатна витягуватися на 1 метр. Це дає можливість з великою зручністю мити посуд, овочі і саму раковину. Форма струменів, що випливають з такої насадки, піддається регулюванню.

Дуже цікава модель для умивальника, яка забезпечена так званим «турбодентом». Це витягується з змішувача тонка трубка з наконечником. Вона служить для полоскання порожнини рота під підвищеним тиском струменя води.

Класифікація змішувачів за призначенням

Залежно від призначення всі сучасні змішувачі діляться на:

  • Встановлювані на ванну.
  • На раковину або умивальник.
  • На кухонну мийку.
  • На душову кабінку.
  • На біде.

Найчастіше монтаж здійснюється безпосередньо на поверхню сантехнічного приладу. На раковині це зазвичай один отвір, а в душі їх буває три: для вентилів і для самого виливу. Їх ще встановлюють на акрилових ваннах з широкими бортами, як прямокутних, так і кутових.

Змішувачі для раковини або умивальника іноді мають поворотний носик для заповнення поруч стоїть ванни. Деякі моделі забезпечені механізмом, який відкриває і закриває пробку зливу раковини.

У душових кабінках змішувачі обладнані тільки лійкою з довгою гнучкою підведенням, забезпеченою лійкою. У більш дорогих кабінках є система гідромасажу і так званого «дощу». По суті всі ці елементи управляються одним змішувачем, в якому поворотом додаткової рукоятки відбувається перерозподіл потоку води на той чи інший вихідний вузол.

Головною особливістю змішувачів для біде є те, що вони забезпечені спеціальним розсікачем і сіточкою. Проходячи через них, струмінь води збагачується повітрям, що робить її дуже м’якою. Крім того, наконечник такого змішувача має плаваючу головку, яка дає можливість дуже легко і точно регулювати напрямок руху струменя. Деякі більш інноваційні моделі забезпечені висувним гнучким шлангом, який дозволяє ще більш точно направити воду в потрібне місце. Регулювальні ручки встановлюються на борту ванночки, що створює зручності при регулюванні напору і температури води.

Кухонний змішувач має дещо іншу форму і довжину виливу. Найзручніше, коли форма дугоподібна, так як це дозволяє легко наповнювати водою різні судини. Зазвичай сам виливши на кухонній мийці можна обертати в горизонтальній площині, що дозволяє використовувати один змішувач відразу для двох мийок.

Таким чином, сьогоднішня промисловість, яка випускає сантехнічні пристрої, активно впроваджує у виробництво інноваційні технології. Тому, ті ідеї, що сьогодні нам здаються футуристичними примхами, завтра можуть стати повсякденною реальністю.

Інновації в сантехніці: змішувачі

Вы читаете статью Інновації в сантехніці: змішувачі. Все материалы на сайте Easy Bud, а также и статья Інновації в сантехніці: змішувачі - написаны с целью информационного обогащения и мы рады если Вам нравиться наш Журнал.

Отзывы к статье Інновації в сантехніці: змішувачі