Піч булерьян своїми руками — інструкція з будівництва

Будівництво та ремонт Опалення

Піч булерьян своїми руками — інструкція з будівництва

Піч булерьян — це винахід канадських лісорубів, яким було вкрай важливо забезпечити себе надійним джерелом швидкого обігріву навіть самого промороженого оселі. Тому конструкція даної печі спочатку створювалася орієнтованої на застосування в умовах заміського житла, що не має можливості підключення до централізованих систем опалення та обігрівається дровами.

Читайте также: Рецепт Печенье «Сочники»

Зручність печі булерьян полягає в крайній простоті обслуговування при надзвичайно високому ККД. Завдяки конвекційному обігріву і рівню ККД близько 80, подібна піч здатна з успіхом прогрівати навіть котеджі з декількох поверхів, причому завантаження дров для цього достатньо проводити лише двічі на добу.

Принцип роботи булерьян

Головною особливістю булерьянов є використання системи труб, що оперізують топковий відділення. Підсмоктуватиметься знизу печі холодне повітря проходить через ці труби, миттєво нагріваючись до температури в 100 ° С і більше, після чого під дією конвекційних сил викидається вгору. При цьому піч здатна подібним чином нагрівати до декількох кубометрів повітря в хвилину, не використовуючи ніяких воздухонагнетательних пристроїв. А завдяки тому, що нагрівається повітря не вступає в безпосередній контакт з відкритим вогнем, його вологість залишається на комфортному рівні.

Піч булерьян своїми руками: послідовність дій

  1. Беруться рівні відрізки металевої труби діаметром 45-50 мм в кількості 8 штук і згинаються в середній частині за допомогою трубогиба на кут приблизно 80 градусів. Для печі середніх розмірів досить труб довжиною 1-1,5 м. Потім за допомогою зварювання вигнуті конвекційні труби з’єднуються в цільну конструкцію. Приварювати їх потрібно симетрично, випускний частиною назовні.
  2. Вийшло тепловивідних спорудження буде попутно грати ще й своєрідним каркасом. Відповідно, на труби навариваются смуги металу товщиною 1.5-2 мм, які стануть корпусом печі.
  3. Усередині корпусу слід приварити металеву пластину, розташовану горизонтально. Ця пластина стане підлогою (піддоном) топкового відділення і імен на ній стануть горіти дрова. Тому метал для даної пластини краще вибирати товщиною не менше 2.5 мм. Для полегшення прибирання печі піддон найкраще зварити з двох половин, розташованих під великим кутом один до одного. Щоб полегшити підгонку піддону частин на своє місце, для початку потрібно виготовити лекала з картону, а вже потім тільки приступати до роботи з металом.
  4. Виготовлення передньої і задньої стінок печі. Починати цей етап з підготовки картонного лекала на основі фактично одержані габаритів печі. Найпростіше докласти лист картону до боковини печі і обвести по периметру олівцем. За вирізаному шаблоном з листового металу вирізаються безпосередньо стінки обігрівального прібора.Для лицьової стінки потрібно вирізати вікно для завантаження палива. Діаметр цього вікна повинен складати приблизно половину діаметра печі, центр отвору слід змістити трохи нижче осі самої споруди. По периметру вікна зовні наварюють кільце зі смуги листового металу шириною 40 мм.
  5. Задня стінка виготовляється аналогічним чином, тільки отвір повинен розташовуватися у верхній частині стіни, а його діаметр повинен відповідати діаметру труб відводу. Обидві стінки приварюються на свої посадкові місця.
    Дверцята печі. Виконується вона з листового металу, вирізаного по діаметру вікна в передній стінці печі. На металевий коло по периметру наварюєш вузька смуга металу, що поліпшує герметичність дверцята. Крім того, до кришки дверцята необхідно вирізати отвір і вварити в нього піддавали з клапаном.
  6. З внутрішньої сторони дверцят потрібно встановити тепловідбивний екран, для чого з металу вирізається півколо відповідного діаметру і на металевих проставках вваривают у внутрішню частину дверки.
    Підвішується дверцята на металевих петлях, приварених до зовнішньої стінки печі. Скористатися можна або петлями промислового виготовлення, або самостійно сконструювати їх з обрізків металу. Це ж стосується і замка дна дверцята.
  7. Димохід. Т-образний відвід-димохід монтується на отвір в задній стінці печі. Для його створення береться необхідної довжини відрізок металевої труби діаметром 110 мм. На висоті вихідного отвору в задній частині печі в трубі робиться виріз для установки відведення з клапаном.

Сам клапан також можна виготовити своїми руками. Для цього по внутрішньому діаметру відведення вирізається металевий коло, а в самому відведення просверливается отвір таким чином, щоб вісь клапана можна було вставити в нього горизонтально. Після цього все конструкція збирається і приварюється. На зовнішню частину осі наварюєш ще один прут, що стає ручкою. Дану ручку потрібно оснастити або дерев’яними, або термостойкими пластиковими накладками.

Тепер досить лише із залишків труб виготовити металеві ніжки для печі.

При цьому важливо, щоб корпус печі Булерьян розташовувався на висоті не менше 30 см від рівня підлоги. Це збільшить тягу в конвекційних трубах, ніж обеспечится велика ефективність всього опалювального приладу.

Статью нашли по запросам:
  • https://easybud com ua/buduyemo-svoyimi-rukami/opalennya/pich-buleryan-svoyimi-rukami-instruktsiya-z-budivnitstva html
Оцените статью